divendres, 4 de setembre del 2009

El futur dels espectacles del foc, pendent de la negociació amb el govern espanyol

Dissabte dia 5 de setembre es fa una manifestació unitària a Barcelona per donar-hi suport

Les consideracions, que han presentat al Ministeri d'Indústria, 'fruit del consens i avalades jurídicament', han estat pactades amb les entitats de la cultura del foc de tot el nostre país i amb els governs del Principat i de les Illes. 'La nostra proposta vol que la tradició catalana es tingui en compte', diu Fontdevila.

Què demanen les consideracions?

D'entrada, demanen que no calgui acreditar per escrit tots els assistents d'un acte de foc ni un permís de la delegació del govern espanyol, com vol l'esborrany del govern espanyol, sinó que el doni el municipi. A més, com que la pirotècnia amb què treballen les colles de cultura popular no es troba al mercat, la normativa europea no l'afecta. 'L'esborrany redactat pel govern espanyol és fet sense coneixement; per això hem de minimitzar la por i no exagerar el perill de les nostres celebracions', diu Ramon Fontdevila.

Els qui han tingut contactes amb el govern espanyol creuen que això s'aconseguirà i que el ministeri acceptarà les propostes que fan, si bé costarà més que el programa formatiu no sigui tan professionalitzat ni individual. 'L'executiu espanyol proposa un títol gairebé de formació professional i això no es pot demanar a tots els membres d'una colla popular', segons Fontdevila.

Tot i veure el futur amb optimisme, els participants en les negociacions amb el govern espanyol asseguren que, si les converses no acabessin donant fruit, es complicaria la celebració dels espectacles de foc: 'Si s'aprovés l'esborrany espanyol sense les nostres consideracions, els correfocs o la Patum es podrien fer, però amb un cost inassumible, perquè hauríem de contactar a cada moment amb la delegació del govern espanyol i censar tots els assistents.'